On the International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists, CFWIJ demands justice for women journalists.
Read our statement in English
On the International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists, CFWIJ demands justice for women journalists.
November 2, 2020-- The Coalition For Women In Journalism inspirits the International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists by launching a campaign to highlight the threats against women journalists around the world. CFWIJ calls for justice for crimes against journalists and demands preventive measures to ensure the safety of journalists around the world.
In 2020, The Coalition For Women In Journalism documented over 540 threats against women journalists worldwide, 109 out of them are physical attacks and impediments on the field, 63 major organized troll campaigns, 15 sexual harassment. Three women journalists were murdered, 47 of them were arrested, 86 – detained, 67 were subjected to legal harassment, 31 were physically assaulted, 21 threatened with violence or other type of intimidation. We also documented 21 cases of state oppression, 18 examples of verbal harassment, 17 incidents of workplace harassment, 16 sexist attack. Two journalists were abducted, 3 were tortured while imprisoned, four got their accreditations revoked, four journalists experienced discrimination solely based on their gender, 9 were exposed to racial discrimination.
On February 20, radio journalist Aracely Alcocer Carmona was shot outside her home in Ciudad Juarez in Mexico. According to authorities, 37-year-old Aracely Alcocer Carmona, better known by her radio name “Barbara Greco,” was standing outside of her home with her father when a group of unknown gunmen shot her.
On March 30, journalist Maria Elena Ferral Hernández murdered in Mexico also. Maria was targeted by two hooded men on a motorbike in the municipality of Papantla in the state of Veracruz, while she was leaving a notary’s appointment. Maria - a reporter for the Veracruz newspaper El Diario de Xalapa - was known for her investigations on crime, corruption, and the police.
On September 5, journalist Shaheena Shaheen Baloch was brutally murdered in Turbat, Balochistan. Shaheena was allegedly shot twice to unsurvivable injuries by what the CFWIJ has found to be her husband.
Following the murder of journalist Shaheena Shaheen in September 2020, CFWIJ launched a campaign in Pakistan to highlight the threats against women journalists in Pakistan and authorities' complacency in punishing murders of journalists and demand justice for Shaheena.
The campaign drew international attention to the dire situation of women journalists that CFWIJ launched a global campaign about #ThreatsTWIJ, the campaign shed light on online trolling and its catastrophic impact on women journalists. The campaign documented the physical attacks resulting from online trolling. One of our key findings is that authorities don’t take preventive measures to ensure women journalists' safety and crimes against them are not punished and perpetrators have impunity in many cases.
According to the UNESCO observatory of killed journalists “in the past fourteen years (2006-2019), close to 1,200 journalists have been killed for reporting the news and bringing information to the public. On average, this constitutes one death every four days. In nine out of ten cases the killers go unpunished ”
Crimes against women journalists range from murder, physical attack, online trolling, sexual harassment, arbitrary detention, and legal harassment. Impunity for such crimes encourages preparators and also leads to drastic consequences on women journalists' careers and lives.
In one of the most known quotes about journalism, Phillip L. Graham said “Journalism is the first rough draft of history”. Journalists risk their lives and compromise their safety daily to verify the information and provide credible coverage that combats misinformation. In return for their coverage, they might lose their lives, or suffer from dire injuries or other fatal consequences. Ending impunity in crimes against journalists is a key milestone to ensure press freedom and present a rough draft for history.
The Coalition For Women In Journalism joins all voices around the world in demanding justice for murdered, threatened, attacked, and harassed women journalists and we call for new preventive measures that ensure the safety of women journalists and end impunity in crimes against them.
...
The Coalition For Women In Journalism is a global organization of support for women journalists. The CFWIJ pioneered mentorship for mid-career women journalists across several countries around the world, and is the first organization to focus on the status of free press for women journalists. We thoroughly document cases of any form of abuse against women in any part of the globe. Our system of individuals and organizations brings together the experience and mentorship necessary to help female career journalists navigate the industry. Our goal is to help develop a strong mechanism where women journalists can work safely and thrive.
Follow us on Instagram @womeninjournalism and Twitter @CFWIJ. Our website is WomenInJournalism.org and we can be reached at press@womeninjournalism.org
لقراءة البيان بالعربية
Basın bildirimizin Türkçesini okuyun
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Gününde kadın gazeteciler için adalet istiyor
2 Kasım 2020, İstanbul - Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilere yönelik bütün tehdit ve saldırılar için Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü'nde bir kampanya başlattı.
Koalisyon olarak sadece 2020 yılında dünyanın dört bir yanında bulunan kadın gazetecilere yönelik 540 farklı saldırı ve tehditi belgeledik. Kayıtlı vakaların 109'u sahada fiziksel saldırı ve engellemelere yönelik. Sadece bu yıl üç kadın gazeteci öldürüldü. 63 kadın gazeteciye sosyal medyada büyük karalama kampanyaları başlatıldı. 15 kadın gazeteci cinsel tacize uğradı. 47 gazeteci tutuklandı, 86’sı gözaltına alındı. 67 gazeteci, yasal yollarla tehdit edildi. 31 kadın muhabir fiziksel saldırıya uğradı. 21 kadın gazeteci devlet baskısı ile tehdit edildi. 18 kadın gazeteci sözlü tacize maruz kalırken, 17’si ise işten çıkarıldı. İkisi ise kaçırıldı. Dört kadın gazetecinin basın akreditasyonu iptal edildi. Yine dört kadın gazeteci toplumsal cinsiyet ayrımcılığına maruz kaldı. İki kadın gazeteci hala kayıp. Dokuz muhabir ırkçı saldırıların hedefi olurken, 16’sı cinsiyetçi saldırılara maruz kaldı. Üç kadın cezaevinde işkence gördü.
20 Şubat'ta, radyo muhabiri Aracely Alcocer Carmona, Meksika'da Ciudad Juarez'deki evinin önünde kimliği belirsiz silahlı bir grup tarafından babasının yanında vuruldu. 37 yaşındaki kadın muhabir, radyo programında kullandığı isim olan ‘Barbara Greco’ adıyla tanınıyordu.
30 Mart'ta yine Meksika’da, kadın gazeteci Maria Elena Ferral Hernández öldürüldü. Hernández, Veracruz eyaletindeki Papantla belediyesinde bulunan noterdeki işini bitirdikten sonra, motorsikletli kişiler tarafından hedef alındı. Veracruz gazetesi muhabiri ağırlıklı olarak suç, yolsuzluk ve polisle ilgili yaptığı haberlerle tanınıyordu.
5 Eylül’de ise Pakistan’ın Belucistan eyaletinde gazeteci Shaheena Shaheen Baloch vahşice öldürüldü. Gazeteci Baloch, iki el ateş edilmesi sonucu hayatını kaybetti. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, gazeteci Baloch’un öldürülmesinin ardından, Pakistan'daki kadın gazetecilere yönelik tehditleri gözler önüne sermek, bu cinayetlerin cezasız kalmasından dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirmek ve gazeteci Baloch için adalet talep etmek amacıyla bir kampanya başlattı.
Koalisyon tarafından Pakistanlı kadın gazeteci Shaheena için başlatılan bu kampanya daha sonra küresel bir boyuta taşındı. #ThreatsToWIJ farkındalık kampanyası, dünyanın dört bir yanındaki kadın gazetecilerin maruz kaldığı çevrimiçi saldırı ve tehditleri paylaşabilecekleri ve birbirlerine destek olabilecekleri bir ortam yarattı. Bu vakalar doğrultusunda temel sorunun, kadın gazetecilerin güvenliğinin sağlanmasına dair önleyici bir tedbir almaması, işlenen suçların cezalandırılmaması ve faillerin birçok olay karşısında cezasız kalması olduğu bir kez daha anlaşıldı.
Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu’nun (UNESCO) gazeteci cinayetleri için 2018’de oluşturduğu “çevrimiçi gözlemevi” raporlarına göre, son 14 yılda (2006-2019), yaptıkları haberler vasıtasıyla kamuoyunu bilgilendirdikleri için 1200’e yakın gazeteci öldürüldü. Bu, ortalama her 4 günde, 1 gazetecinin öldürüldüğü anlamına gelmektedir. Her 10 vakadan 9’unun ise failleri cezasız kalmaktadır.
Kadın gazetecilere yönelik işlenen suçlar arasında cinayet, fiziksel saldırı, sosyal medya karalamaları, cinsel taciz, sebepsiz gözaltı ve yasal yollarla yapılan tehditlerin yer almaktadır. Bu tür suçların cezasız kalması da daha fazlasının işlenmesine sebep olmaktadır. Bu durum, kadın gazetecilerin kariyerleri ve hayatları üzerinde ciddi zararlara yol açmaktadır.
Gazeteciliğe dair en çok bilinen cümlelerden biri Phillip L. Graham’a ait: "Gazetecilik, tarihin ilk kaba taslağıdır." cümlesidir. Gazeteciler her gün, edindikleri bilgileri doğrulamak ve güvenilir haberler yapmak için kendi hayatlarını riske atıyorlar. Bunun sonucunda da ya öldürülüyorlar, ya da birçok tehlikeyle karşı karşıya kalıyorlar.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak tüm kadın gazetecilerin güvenliğinin sağlanması için önleyici tedbirlerin alınmasıni istiyor, gazetecilere karşı işlenen suçlar için adaletin sağlanmasını talep ediyoruz.
Gazetecilere karşı işlenen suçlarda cezasızlığın sona ermesi, basın özgürlüğü için önemli bir dönüm noktasıdır. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak öldürülen, tehdit edilen, saldırıya uğrayan ve taciz edilen kadın gazeteciler için adalet talep ediyoruz. Dünyanın her yanından gelen seslere ses katarak çağrıda bulunuyoruz.
Kadın gazetecilerin güvenliğini sağlayacak ve onlara karşı işlenen suçlarda cezasızlığı sona erdirecek yeni önleyici tedbirlerin derhal alınmalı, gazetecilere karşı suç işleyenler cezalandırılmalıdır.