Turkey: “Press Holiday” is yet again “Day of Struggle For Freedom of The Press”
/Read our statement in English
Turkey: 24 July “Press Holiday” is yet again “Day of Struggle For Freedom of The Press”
July 24, 2020, Ankara, Turkey -- The celebration of July 24 as the "Press Holiday" is based on the announcement of the second constitutionalism regime in 1908, transferring some of the powers of Sultan Abdulhamit to a Cabinet of Ministers.
Journalists, who have been inspected daily by Abdulhamit's “censorship servants” up until that day all decided to not allow censorship servants into their newspapers for the first time on July 24, 1908 so the newspapers were published without any interference from the Sultanate for the first time in many years.
In 1948, “The Community of Turkish Journalists” chaired by Sedat Simavi announced that from then on, July 24 would be celebrated as "Press Holiday".
However, after the military memorandum of March 12, 1971, with the increasing pressure on journalists and arrests of journalists, it was decided to refer to July 24 as the "Day of Struggle for Freedom of the Press".
In the past 49 years, Turkey has witnessed one military coup, a coup attempt, and numerous detentions and arrests of journalists, so that is why July 24 is still not a "holiday" to be celebrated but is a day of struggle.
As of today, 76 journalists, including Ayşenur Parıldak, Büşra Erdal, Hatice Duman, Hülya Kılınç and Müyesser Yıldız, are imprisoned. In the first half of 2020, 40 women journalists were subjected to lawsuits and investigations due to their journalistic activities. Journalists face police violence while reporting on the ground along with arbitrary arrests and impediment of work, the latest of which we have seen in the example of Sibel Hürtaş, member of Turkish Journalists’ Union.
Yesterday, just a day before this “holiday” a proposed law was presented to The Grand National Assembly to further impose censorship on online media. The proposed law called “Law Proposal for the Amendment of the Law on the Controlling of Broadcasts on the Internet and Combating Crimes Committed Through These Publications” will play a role in silencing the media furthermore, especially in an atmosphere where written and visual media tools are already under immense pressure and censorship. We urge the authorities to repeal the proposed law which would severely violate the rights of the public to access information as well as violate the constitutional right of freedom of expression.
As The Coalition For Women In Journalism, we do not celebrate a "Press Holiday" in an environment where journalists are accused of being "terrorists and crime machines", where they face countless threats and pressures every day, and are forced into "self-censorship". On this day, we declare that we are in solidarity with all journalists in their struggle for freedom of the press.
...
The Coalition For Women In Journalism is a global organization of support for women journalists. The CFWIJ pioneered mentorship for mid-career women journalists across several countries around the world, and is the first organization to focus on the status of free press for women journalists. We thoroughly document cases of any form of abuse against women in any part of the globe. Our system of individuals and organizations brings together the experience and mentorship necessary to help female career journalists navigate the industry. Our goal is to help develop a strong mechanism where women journalists can work safely and thrive.
Follow us on Instagram @womeninjournalism and Twitter @CFWIJ. Our website is WomenInJournalism.org and we can be reached at press@womeninjournalism.org
Basın bildirimizin Türkçesini okuyun
24 Temmuz Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü, yine “Bayram” değil
24 Temmuz 2020, Ankara, Türkiye -- 24 Temmuz Günü’nün “Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlanması 1908’de ikinci meşrutiyetin ilanına dayanıyor.
O güne kadar Abdülhamit’in “sansür memurları” tarafından günlük denetlenen gazeteciler Saray baskısından azade kalışlarını da kutlamak için 24 Temmuz günü ilk kez sansür memurlarını gazetelerine sokmadılar ve böylece yıllar sonra ilk kez gazeteler sansürden geçmeden yayınlanmış oldu.
1948 yılında ise Sedat Simavi başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından 24 Temmuz’un “Basın Bayramı” olarak kutlanması kararlaştırıldı.
Ancak 12 Mart 1971 askeri muhtırasından sonra gazeteciler üzerindeki baskıların ve tutuklamaların artması ile 24 Temmuz’un “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü” olarak anılması kararlaştırıldı.
Aradan geçen 49 yılda Türkiye bir darbe, bir darbe girişimi ve sayısız gazeteci tutuklamasına şahit oldu, bundandır ki 24 Temmuz hala bir “bayram” olarak kutlanmıyor.
Gün itibariyle Ayşenur Parıldak, Büşra Erdal, Hatice Duman, Hülya Kılınç ve Müyesser Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 76 gazeteci tutuklu yargılanmakta. 2020’nin ilk yarısında yalnızca kadın gazetecilere gazetecilik faaliyetlerinden dolayı açılan dava ve soruşturma sayısı 40. Akreditasyonların iptali, basın kartlarının iptali ile yüzlerce basın çalışanı işlerini yapmaktan engelleniyor. En son örneğini Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesi Sibel Hürtaş’ta gördüğümüz üzere gazeteciler mesleklerini yaparken polis şiddeti ile karşı karşıya kalarak keyfi gözaltı ve tutuklamalara tabi tutuluyor.
Bugün 24 Temmuz, eskinin “Basın Bayramı”. Bu “bayrama” bir gün kala resmi adıyla “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunla Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM’ye sunuldu.
Yazılı ve görsel basının üzerindeki baskılardan biraz olsun azade kalmayı başarmış olan tek mecra internet iken, söz konusu yasa tasarısının halkın haber alma, bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkını ihlal edeceğini düşünüyor ve yetkililerden yasa teklifiyle ilgili geri adım atmalarını talep ediyoruz.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecilerin “terörist ve suç makinesi” olarak nitelendirildiği, her gün sayısız tehdit ve baskıyla karşı karşıya kaldığı ve “sansür memurları”nı aratmayan bir “otosansür”e zorlandığı bir ortamda “Basın Bayramı”nı kutlamıyor, “Basın Özgürlüğü İçin Mücadele Günü”nde tüm gazetecilerle dayanışma içinde olduğumuzu bildiriyoruz.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.