Turkey: CFWIJ condemns the prosecutor’s request against journalist Melis Alphan

WhatsApp Image 2021-04-06 at 15.24.55.jpeg

April 6, 2021, Istanbul - The first hearing of the trial against journalist Melis Alphan on the charge of "spreading terrorist propaganda" was held today in Istanbul. The court postponed the next hearing to 21 May 2021. The Coalition For Women In Journalism (CFWIJ) condemns this unjust case against the journalist. We demand Melis’s acquittal immediately. 

Journalist Melis Alphan was sued for a seven-and-a-half-year prison sentence on charges of "spreading terrorist propaganda" due to the photo she shared on her Instagram account at the Newroz (Spring Festival) event held in Diyarbakır in 2015. The first hearing of the case was held at the Istanbul 32nd High Criminal Court today. Melis Alphan and her lawyers were present at the court.

The court started with the defence of Melis Alphan. She did not accept any of the accusations against her. The journalist said, "The picture shown as an element of the crime is a frame from the Nevruz celebrations in Diyarbakır in 2015 with the permission of the state and broadcast on all television channels including TRT.”. Stating that she was not there in person at the event, she added, "In my journalism career, I addressed social policies and social problems rather than the solution process that the government gave great importance to at that time."

Underlining that the event was legally organized with the approval of the governorship, Melis continued that the picture she shared was also featured in many mainstream news outlets. "If I'm here today, half of the media organisations from Yeni Şafak to Hürriyet, Milliyet to CNN Türk should be here too," she said.

"WE DID NOT HEAR SUCH A JURISDICTION PROCESS HAS BEEN INITIATED AGAINST THE HOME SECRETARY OR THE MINISTERS FROM THAT PERIOD"

Emphasizing that the political leaders of the time, other than herself, were not prosecuted considering the criminal elements in question, Melis said, "I was sued because I shared a photo, but we did not hear that a judicial process was initiated against the Diyarbakır Governor, the police chief, the Home Secretary Efkan Ala and other parliament members who were there that day.".

"It shouldn't be that simple to call someone a" terrorist ", claiming that they are “spreading terrorist propaganda," and even lead their way to courtrooms." Using her elements, Melis Alphan added that her social media account was examined due to a post dating back six years ago. 

“NEITHER CONSCIENCE NOR LAW CAN EXPLAIN MY SITUATION”

Melis Alphan continued, “I find it difficult to believe that my freedom is being taken away from me just because I posted a photo on Instagram. Neither conscience nor law

can explain this. This accusation against me has nothing to do with the law. It is not possible to understand the purpose of this scantily written indictment. If the purpose is aiming to send a message somewhere, I am not in charge of this. I did not commit a crime. "

After her defence, the journalist requested her acquittal from the court. Her lawyer Sevgi Kalan, followed her statement after Melis’s defence. According to the report of Reporters Without Borders (RSF), lawyer Kalan said "Expressions of opinions that do not exceed the limits of reporting do not constitute a crime", which was brought to the Anti-Terror Law within the scope of the latest reforms, was not taken into consideration in the lawsuit filed against her client. Kalan said, "There is neither praise for violence nor an expression of sympathy ...".

Lawyer Tolgay Güvercin followed Sevgi Kalan. He reminded the court of the latest decision of the Supreme Court of Appeal regarding the propaganda offence. Güvercin said, "The Supreme Court of Appeals is looking for a call to violence, an invitation to armed revolt, hate speech from this case.” “The investigation prosecutor has not even explained how he made a propaganda crime from this picture,” he added. 

After the defences, the prosecutor asked the court to sentence journalist Melis Alphan for "spreading terrorist propaganda". The court gave the journalist and her lawyers additional time to make statements against the prosecutor's requests. The next hearing was postponed to May 21, 2021.

The Coalition For Women In Journalism condemns the accusations against journalist Melis Alphan. It is unacceptable for journalists to be prosecuted unfairly on "terrorism" accusations of their social media posts. We believe that such false accusations are a new method used to intimidate and silence journalists. We demand the Turkish authorities approach the incidents in common sense and adopt those to meet the criteria of press freedom. We will follow Melis’s trial closely and stand with her solidarity. Journalism is not a crime.


Türkiye: CFWIJ gazeteci Melis Alphan’ın derhal beraatını talep ediyor

6 Nisan 2021, İstanbul – Gazeteci Melis Alphan'a, 2015 Diyarbakır’da düzenlenen Newroz etkinliğinden sosyal medyada paylaştığı fotoğraf nedeniyle "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul’da görüldü. Mahkeme, bir sonraki duruşmayı 21 Mayıs 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazeteciye açılan bu haksız davayı kınıyoruz. Melis Alphan’ın derhal beraatını talep ediyoruz. 

Gazeteci Melis Alphan, 2015 yılında Diyarbakır’da düzenlenen Newroz etkinliğinden Instagram hesabında paylaştığı fotoğraf nedeniyle ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla hakkında yedi buçuk yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkemede Melis Alphan ve avukatları hazır bulundu. 

Mahkeme Melis Alphan’ın savunmasıyla başladı. Alphan hakkındaki suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini söyledi. Gazeteci, “Suç unsuru olarak gösterilen fotoğraf, 2015 yılında Diyarbakır’da devletin izniyle gerçekleştirilen ve TRT dahil tüm televizyon kanallarında yayınlanan Nevruz kutlamalarından bir karedir.” ifadelerini kullandı. O gün düzenlenen etkinlikle kendisinin bizzat orada olmadığını da belirten gazeteci, “Gazetecilik kariyerimde o dönem hükümetin büyük önem verdiği çözüm sürecinden ziyade sosyal politikalar ve sosyal sorunları ele aldım.” dedi. 

2015’te düzenlenen etkinliğin yasal olarak valilik onayıyla düzenlendiğini sözlerine ekleyen gazeteci, paylaştığı fotoğrafın birçok basın kuruluşunda da yer aldığını belirterek, “Bugün ben buradaysam, Yeni Şafak’tan Hürriyete, Milliyet’ten CNN Türk’e medyanın yarısı burada olmalı.” şeklinde konuştu. 

“DÖNEMİN İÇİŞLERİ BAKANI VE DİĞER HÜKÜMET ÜYELERİNE YÖNELİK BİR YARGI SÜRECİ BAŞLATILDIĞINI DUYMADIK”

Kendisi dışında dönemin siyasi liderlerinin söz konusu suç unsurları dikkate alındığında yargılanmadığını vurgulayan Alphan, “Bir fotoğraf paylaştım diye hakkımda dava açılıyor ama o gün orada bulunan Diyarbakır Valisi, emniyet müdürü, dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala ve diğer hükümet üyelerine yönelik bir yargı süreci başlatıldığını duymadık" ifadelerini kullandı. 

“Birine ‘terörist’ demek, ‘terör propagandası’ yaptığını iddia etmek ve hatta yolunu mahkeme salonlarına düşürmek bu kadar basit olmamalı.” ifadelerini kullanan Melis Alphan, altı yıl öncesine ait bir paylaşımı nedeniyle sosyal medya hesabının incelendiğini, paylaşımının dönemin şartlarından ve bağlamından kopartılıp bugüne taşındığını sözlerine ekledi. 

“HAKKIMDAKİ SUÇLAMANIN HAKLA HUKUKLA BİR İLGİSİ YOK”

Melis Alphan şu şekilde devam etti: “Instagram’da bir fotoğraf paylaştım diye özgürlüğümün elimden alınmak istenmesine inanmakta zorlanıyorum. Bunu ne vicdan ne hukuk ne de mantık izah edebilir. Çok aşikar ki, hakkımdaki bu suçlamanın hakla hukukla bir ilgisi yok. Alalacele yazılan bu cılız iddianamenin gayesini anlamak mümkün değil. Maksat bir yerlere mesaj göndermekse o kadarına da benim aklım ermez. Ben bir suç işlemedim.”

Gazeteci savunmasının ardından mahkeme heyetinden beraatını talep etti. Alphan’ın savunmasından sonra avukatı Sevgi Kalan söz aldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in (RSF) aktardığına göre, avukat Kalan, son reformlar kapsamında Terörle Mücadele Kanunu’na getirilen “Haber verme sınırlarını aşmayan fikir açıklamaları suç oluşturmaz” cümlesinin müvekkiline açılan davada dikkate alınmadığını söyledi. Kalan, “Şiddet övgüsü de, sempati ifadesi de yok..." ifadelerini kullandı.

Kalan’ın ardından söz alan avukat Tolgay Güvercin ise Yargıtay'ın propaganda suçuna dair verdiği son kararlarları mahkeme heyetine hatırlattı. Güvercin " Yargıtay, içtihatlarından suç şartı olarak şiddete çağrı, silahlı isyana davet, nefret söylemini arıyor. Soruşturma savcısı bu fotoğraftan nasıl propaganda suçu çıkardığını anlatmamış bile. 10 binlerce paylaşımdan çözüm sürecine dair 1 fotoğraf bulunmuş" şeklinde konuştu.

Savunmaların ardından savcı mahkemeden gazeteci Melis Alphan’ın “örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, gazeteci ve avukatlarına esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için ek süre verdi. Bir sonraki duruşma 21 Mayıs'a ertelendi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteci Melis Alphan’a dair yöneltilen suçlamaları kınıyoruz. 20 yıldan fazladır meslek hayatını sürdüren Melis Alphan’ın yanındayız. Gazetecilerin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek haksız yere ‘terör’ suçlamaları gerekçe gösterilerek yargılanmaları kabul edilemez. Bu tarz asılsız suçlamaların gazetecileri sindirme ve susturma amacıyla kullanılan yeni bir yöntem olduğuna inanıyoruz. Türk yetkilileri sağduyulu olmaya ve basın özgürlüğü kriterlerine uygun bir yaklaşım sergilemelerini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir. 

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org