Turkey: CFWIJ welcomes the ECtHR's verdict on journalist Banu Güven

0.jpg

READ TURKISH STATEMENT BELOW.

May 4, 2021, Strasbourg – The European Court of Human Rights (ECtHR) ruled in violation of the journalist Banu Güven’s application of the ban on the Parliamentary Investigation Commission established after Turkey’s corruption scandal. The Coalition For Women In Journalism welcomes the ECtHR’s decision, taking into account press freedom. We demand the decision be a precedent for the Turkish legal system. 

The ECtHR ruled a violation of freedom of expression on the application of journalist Banu Güven, stated that the ban on reporting on the Parliamentary Investigation Commission, which was established to investigate the allegations against the ministers Erdoğan Bayraktar, Mehmet Zafer Çağlayan, Egemen Bağış and Muammer Güler, after the 17-25 December corruption scandal. In addition, the ECtHR decided to pay Banu a compensation of 1500 Euros. 

The journalist took her Twitter account to announce the verdict. She said, “After 17/25 December, the Parliamentary Investigation Commission was established for four ministers' right, corruption and bribery allegations, but they were forbidden to report them.” “The ECtHR decided that this was a violation of rights upon my application! Press freedom won," she included.

The academicians Kerem Altıparmak and Yaman Akdeniz, who also applied on the same subject, were rejected by a majority vote. Making a statement on his Twitter account, Kerem Altıparmak said, “First of all, let's congratulate Banu Güven. When we applied, we planned that the situation of a journalist might be separate from the two academics, and the result turned out to be that." Kerem Altıparmak also emphasized that there should be no difference between the journalist and the human rights defender regarding the verdict against them.

The Coalition For Women In Journalism welcomes the decision on journalist Banu Güven. We believe the verdict should set a precedent for practices that compromise press freedom and freedom of expression. We demand the Turkish authorities end their oppressive practices against journalists, and we reiterate once again that freedom of expression and press freedom is the fundamental right of a journalist. Journalism is a public right, cannot be prevented.


Türkiye: CFWIJ AİHM’in gazeteci Banu Güven hakkında verdiği kararı memnuniyetle karşılıyor

4 Mayıs 2021, Strazburg – 17-25 Aralık yolsuzluk skandalının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'yla ilgili getirilen haber yasağına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuran gazeteci Banu Güven hakkında hak ihlali yapıldığına karar verildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak AİHM’in basın özgürlüğünü gözeterek verdiği kararı memnuniyetle karşılıyor, kararın Türkiye yargısına emsal olmasını talep ediyoruz. 

AİHM, gazeteci Banu Güven’in başvurusuna dair verdiği kararda, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından dönemin bakanları Erdoğan Bayraktar, Mehmet Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler hakkındaki iddiaları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ile ilgili haber yapılmasının yasaklanmasının basın ve ifade özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetti. Ayrıca, Banu Güven'in başvurusunu oybirliği ile kabul eden AİHM, Güven'e 1500 avro tazminat ödenmesine karar verdi.

Gazeteci Güven Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “17/25 Aralık'tan sonra dört bakan hakk yolsuzluk rüşvet iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, ama haberini yapmak yasaklanmıştı. AİHM başvurum üzerine bunun hak ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı.” ifadelerini kullandı.

Güven ile birlikte aynı konu üzerinde ayrıca başvuru yapan akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz’e yönelik ise başvuruları oy çokluğu ile reddedildi. Twitter hesabından açıklama yapan Altıparmak, “Öncelikle Banu Güven’i kutlayalım. Başvuruyu yaparken bir gazetecinin durumunun iki akademisyenden ayrı olabileceğini planlamıştık, sonuç da öyle çıktı.” dedi. Kerem Altıparmak kendisine yönelik karara dair gazeteci ile insan hakları savunucusu arasında fark olmaması gerektiğini de vurguladı. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak AİHM’in gazeteci Banu Güven’e dair verdiği kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Söz konusu kararın basın özgürlüğüne gölge düşüren uygulamalar için emsal olması gerektiğine inanıyoruz. Türk yetkililerden gazetecilere yönelik uygulamalardan vazgeçmelerini talep ediyor, ifade ve basın özgürlüğünün bir gazetecinin temel hakkı olduğunu bir kez daha dile getiriyoruz. Gazetecilik kamusal haktır, engellenemez. 

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org