Turkey: Duygu Güvenç trial for “public defamation of judicial organs” adjourned to October

hqdefault.jpg

Read our statement in English

Turkey: Duygu Güvenç trial for “public defamation of judicial organs” adjourned to October

July 2, 2020, İstanbul -- Another hearing of journalists Duygu Güvenç and Alican Uludağ was held today at Istanbul 2nd Criminal Court of First Instance.

A lawsuit was filed against Cumhuriyet newspaper reporter Alican Uludağ and ex-reporter Duygu Güvenç on July 27, 2018, for their news stories published in Cumhuriyet about the American pastor Andrew Brunson who was detained in Turkey. In separate news stories, Uludağ and Güvenç wrote that Brunson’s subsequent release was based on political and diplomatic, rather than legal reasons.

Journalists who were charged with “public defamation of judicial organs”, in their previous defense statements had stated that they did not defame judiciary organs in their stories and did not have such intent, emphasizing that they simply exercised their rights of journalism and criticism.

Duygu Güvenç and Alcan Uludağ were excused from attending the hearing today due to health reasons.

Güvenç’s lawyer in his defense today said: "My client did not make up the expression 'hostage diplomacy' which is indicated as the basis of the case. My client's news article is within the limits of the freedom of press. The news articles are in harmony with the visible reality."

The court adjourned the next hearing to October 22nd.

CFWIJ follows the case with great concern. Stating journalistic facts are within the framework of freedom of the press which Turkish authorities are called upon to respect.

...

The Coalition For Women In Journalism is a global organization of support for women journalists. The CFWIJ pioneered mentorship for mid-career women journalists across several countries around the world, and is the first organization to focus on the status of free press for women journalists. We thoroughly document cases of any form of abuse against women in any part of the globe. Our system of individuals and organizations brings together the experience and mentorship necessary to help female career journalists navigate the industry. Our goal is to help develop a strong mechanism where women journalists can work safely and thrive.

Follow us on Instagram @womeninjournalism and Twitter @CFWIJ. Our website is WomenInJournalism.org and we can be reached at press@womeninjournalism.org

Basın bildirimizin Türkçesini okuyun

Duygu Güvenç ve Alican Uludağ’ın yargılandığı “Brunson” davası Ekim’e ertelendi

2 Temmuz 2020, İstanbul -- Cumhuriyet gazetesi yargı muhabiri Alican Uludağ ile eski diplomasi muhabiri Duygu Güvenç’in Rahip Brunson ile ilgili haberleri gerekçe gösterilerek “Türkiye Cumhuriyetini ve Büyük Millet Meclisini alenen aşağılama” suçlamasıyla açılan davanın duruşmasına bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Uludağ ve Güvenç, 26 Temmuz tarihli haberlerinde, “Brunson’un tahliye edilmesi, Türkiye’de yargının siyasi kararla iş yaptığının en önemli göstergelerinden biri oldu. Zira Ankara, AB ile ilişkilerini yoluna koymaya, yani yargıda ‘yüksek standartlar’ belirlemeye, hukukun üstünlüğünü egemen kılma yönünde adımlar atmasa da ilişkilerini ikili olarak düzeltmek için kolları sıvadı. Ne diyordu atalarımız, ‘bükemediğin eli öpeceksin” ve “Tutan da bırakan da yargı mı devlet mi” ifadelerini içeren haberlere imza atmıştı. 27 Temmuz 2019 tarihinde ise her iki gazeteciye TCK 301 maddesinden dava açılmıştı.

Güvenç, talimatla alınan ilk ifadesinde “Rehine diplomasisi çökerken” başlıklı haberini; Türk yargısını aşağılamaya yönelik olmadığını, suç unsuru içermediğini, anayasal eleştiri hakkını kullandığını sözleri ile savunmakla, ilerleyen celselerde de “21 yıldır diplomasi haberleri yapıyorum. Bu süreçte hiçbir haberim yalanlanmadı. Suçlama konusu haberim de yalanlanmadı. Bu yazıda aşağılama söz konusu değildir. Hepimizin doğru habere ihtiyacı var. Bugün Trump’ın tehdidini nasıl eleştiriyorsam, Suriye savaşının başladığı günden bu yana Türkiye’nin izlediği dış politikayı da eleştirmek, yanlışlarla ilgili halkı bilgilendirmek bir gazeteci olarak benim görevimdir.” diyerek haberine sahip çıkmıştı.

Davanın bugün görülen yedinci duruşmasına Uludağ ve Güvenç katılmazken Güvenç’in avukatı ‘rehine diplomasisi’ teriminin müvekkili tarafından icat edilmediğini ve suça konu edilen haberin gerçeklerle örtüşür nitelikte olup ifade hürriyeti ve basın özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Duruşma 22 Ekim 2020’ye ertelendi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak davayı ilgiyle takip ediyor ve Türkiye hükümetine basın özgürlüğüne saygılı olma çağrısında bulunuyoruz.

...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.

press@womeninjournalism.org