Turkey: Trial related to Hurriyet employees’ termination begins

WhatsApp Image 2020-02-27 at 14.01.42.jpeg

Read our statement in English

Turkey: Trial related to Hurriyet employees’ termination begins

TURKEY, Istanbul, February 27, 2020 -- Around 45 wrongly dismissed journalists took Hurriyet to court today. They were dismissed four months ago.

The journalists are members of the Turkish Journalists' Union (TGS). The Coalition For Women In Journalism condemns the unjust termination of all the journalists and demands that Hürriyet reinstate them immediately.

The journalists were notified of the dismissal through a letter which was sent to their homes, while they were still at work. They were terminated without any compensation, legal rights, or justice. Some journalists also reported that access to their computer and e-mail accounts was blocked.

Speaking in front of the courthouse, TGS President Gökhan Durmuş said, "They learned that they were dismissed with the notification which was sent to their homes. The right to be unionized was not respected, nor was their money paid for years."

TGS also protested the dismissal through a statement: “It's time to showdown. 45 of our friends, who want to work in better conditions, to use their pen freely in Hürriyet newspaper and who use the right to be unionized, were fired."

The statement further went onto say that the government acted as a spectator and did not do anything to help the situation. The case has been adjourned till April 17. The court asked for missing evidence and documents and decided to hear witnesses during the next hearing.

Unfair dismissals and the lack of respect for the union is becoming commonplace in the industry. The rights of all journalists must be upheld and we urge the courts to ensure that this trial does not run for a very long time. Our friends must return to their jobs and the newspaper must respect their rights as workers.

...

The Coalition For Women In Journalism is a global organization of support for women journalists. The CFWIJ pioneered mentorship for mid-career women journalists across several countries around the world, and is the first organization to focus on the status of free press for women journalists. We thoroughly document cases of any form of abuse against women in any part of the globe. Our system of individuals and organizations brings together the experience and mentorship necessary to help female career journalists navigate the industry. Our goal is to help develop a strong mechanism where women journalists can work safely and thrive.

Follow us on Instagram @womeninjournalism and Twitter @CFWIJ. Our website is WomenInJournalism.org and we can be reached at press@womeninjournalism.org

Basın bildirimizin Türkçesini okuyun

Hürriyet'in işten çıkardığı gazetecilerin davası başladı

TÜRKİYE, İstanbul, 27 Şubat 2020 --- Türkiye'nin en büyük gazetelerinden biri olan Hürriyet, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 45 gazeteciyi dört ay önce işten çıkardı.

45 gazeteci, iş yerinde çalışırken evlerine gelen tebligatla işten çıkarıldıklarını öğrendi. Tazminat, yasal haklar ve adalet olmadan işlerine son verildi. Birkaç gazetecinin bilgisayarlarına ve e-posta hesaplarına erişimi engellendi.

Gazetecilerin işlerinden atılmaları üzerine Türkiye Gazeteciler Sendikası bir açıklama yaptı:

“Hesaplaşma zamanı geldi.

Hürriyet gazetesinde daha iyi koşullarda çalışmak, kalemini özgürce kullanabilmek isteyen ve Anayasamızın her yurttaşa tanıdığını sendikalı olma hakkını kullanan 45 arkadaşımız yaklaşık dört ay önce işten atıldı. İşten atıldıklarını -ne acıdır ki- evlerine yapılan tebligatla öğrendiler. Sendikalı olma haklarına saygı gösterilmediği gibi yıllarca verdikleri emeğin karşılığı da ödenmedi. Anayasanın kendilerine verdiği “sendika üyesi olma” hakkını kullanmanın bedeli ödetilmek istendi.

Elbette bu zor günleri dayanışma ile geçirdik. Ancak patronların Anayasamızı çiğnemesine, Anayasamızın üzerinde tepinmesine seyirci kalan Hükümet bizi daha çok öfkelendirdi. Hürriyet’te bu kıyım yaşanırken izleyenler, Demirören’in Sendika’nın yetkisini gasp etmek için hayali çalışan transfer etmesine seyirci kalan Bakanlık; Türkiye’de örgütlenme özgürlüğü olduğunu, sendikal haklara saygı gösterildiğini nasıl anlatacak?

Bugün bu adliyede 23 gazetecinin işe iade davası başlayacak. Her şey ortada iken; haksız işten atmalar, sendika hakkına saygı göstermeme durumu milyonlarca insanın gözü önünde yaşanmışken, burada hâkimleri haklılığımıza inandırmaya çalışacağız. Bu mu adalet? 45 üyemiz en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz durumda bırakılırken patronların karşısına neden çıkmadı adalet? 45 üyemizin toplamda 550 yıllık emekleri çalınırken patronların karşısına neden çıkmadı adalet? Geç gelen adalet adelet değildir. Bu süreç daha fazla uzatılmadan tüm çalışanların hakları ödensin, arkadaşlarımız eski işelerine geri dönsün ve işveren sendika hakkına saygı göstersin.

Karamsar değiliz. Bu düzen emin olun böyle gitmeyecek. Demirören de dâhil olmak üzere medya patronları gazetecilerin sendika hakkına saygı duymayı öğrenecek. Emeğimizin karşılığını aldığımız, kalemimizi özgürce kullanabildiğimiz bir medya düzenini hep birlikte kuracağız. Birlikte değiştireceğiz, birlikte başaracağız. “

Adliye önünde konuşan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Hürriyet gazetesinde daha iyi koşullarda çalışmak, kalemini özgürce kullanabilmek isteyen ve anayasanın her yurttaşa tanıdığını, sendikalı olma hakkını kullanan 45 gazetecinin yaklaşık dört ay önce işten atıldığını hatırlattı. Durmuş, "İşten atıldıklarını -ne acıdır ki- evlerine yapılan tebligatla öğrendiler. Sendikalı olma haklarına saygı gösterilmediği gibi yıllarca verdikleri emeğin karşılığı da ödenmedi. Anayasanın kendilerine verdiği 'sendika üyesi olma' hakkını kullanmanın bedeli ödetilmek istendi" dedi.

Dün yapılan ilk duruşma 17 Nisan'a ertelendi. Mahkeme eksik delil ve belge istedi ve bir sonraki duruşmada tanıkları dinlemeye karar verdi.

Haksız işten çıkarmalar ve sendikaya saygı gösterilmemesi sektörde yaygınlaşıyor. Tüm gazetecilerin haklarının korunmasını ve bu davanın en kısa zamanda sonuçlanmasını talep ediyoruz. Meslektaşlarımız işlerine dönmeli ve gazete işçi olarak haklarına saygı duymalıdır.

...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.

press@womeninjournalism.org